Skip to content

Spansk fastighetsrätt 

Din partner inom spansk fastighetsrätt

Även om det är en mäklare inblandad i, till exempel, ett köp av en fastighet i Spanien bör du som köpare, eller säljare anlita advokat eftersom mäklarens roll i Spanien skiljer sig mycket från mäklarens roll i Sverige. I Spanien finns det inget krav på att vara medlem i ett mäklarsamfund och inte heller något krav på utbildning eller ansvarsförsäkring. Uppdraget omfattar i regel endast att sammanföra säljare och köpare.

När du vill göra en trygg fastighetsaffär

Vanliga uppdrag är biträde vid köp eller försäljning av fastighet men vi biträder även klienter i många andra frågor som rör fastigheter. Utöver att agera som rådgivare företräder vi även klienter vid tvist i domstol i fastighetsrättsliga frågor i Sverige och i Spanien.

Vi kan exempelvis hjälpa dig med:

 • Köp och försäljning av fastigheter och större fastighetsbestånd (i Spanien är lägenheter också enskilda fastigheter)
 • Köpeavtal och samäganderättsavtal
 • Gåva av fastighet
 • Skatterådgivning
 • Bodelning av fastighet
 • Upplösning av samäganderätt till fastighet
 • Ansökan om lagfart, inskrivning i Fastighetsregistret
 • Bolagisering av fastighet
 • Hyresfrågor
 • Avhysning av hyresgäster och ockupanter
 • Utmätning av fastighet
 

Vanliga frågor & svar

 • Vad är processen för att köpa en fastighet i Spanien genom en advokat?

  När du köper en fastighet i Spanien genom en advokat, innefattar processen vanligtvis följande steg:

  Inledande konsultation
  Fastighetssökning
  Granskning och due diligence
  Förhandlingar och erbjudande
  Reservationsavtal
  Privat köpeavtal
  Bolån och finansiering (vid behov)
  Notarius publicus och slutförande
  Betalning
  Fastighetsregistrering
  Eftersköpshjälp

 • Vilka är de vanligaste juridiska problemen när man köper fastighet i Spanien?

  Vanliga problem vid köp av fastigheter i Spanien inkluderar oftast tvister om fastighetsgränser, problem med ägandet, och icke-efterlevnad av lokala regler.

  Vi kan hjälpa dig att identifiera och lösa dessa problem innan de blir större hinder.

 • varför bör jag anlita en advokat när jag köper fastighet i Spanien?

  En svensk advokat som förstår spansk fastighetsrätt kan ge skräddarsydda råd, och säkerställa att dina transaktioner är juridiskt korrekta och att dina intressen skyddas. Vi kan hjälpa dig att navigera genom komplexiteten i spansk fastighetsrätt med självförtroende.

 • Vilka är skattekonsekvenserna av att äga en fastighet i Spanien?

  Skattekonsekvenserna av att äga en fastighet i Marbella, Spanien, kan variera beroende på din skatteresidens, fastighetens värde och hur fastigheten används. Här är några vanliga skatter att överväga:

  Egendomsskatt (IBI)
  Inkomstskatt (IRPF) vid uthyrning
  Fastighetsskatt vid försäljning (Plusvalía)
  Moms (IVA) eller överföringsskatt (ITP) vid köp
  Kapitalvinstskatt vid försäljning

 • Hur löser jag en fastighetstvist i Spanien?

  Tvister kan lösas genom förhandling, medling eller rättegång. Genom att anlita en erfaren advokat som kan både spanska, engelska och svenska så kan denna vägleda dig genom den bästa handlingsplanen, och ge dig det stöd du behöver för att lösa tvisten på ett effektivt sätt.

 • Hur påverkar arvsrätt i Spanien min fastighet?

  Arvsrätt i Spanien kan vara komplex, särskilt för utländska fastighetsägare. Vi kan ge råd om arvsplanering och arvsskatt, och hjälpa dig att navigera genom denna komplexa process.

 • vad är fastighetsskatten i Spanien?

  Bostäder och fastigheter i Spanien beskattas med en så kallas lokal fastighetsskatt. Denna betalas oavsett om ägaren är permanent bosatt i Spanien eller inte. den här lokala fastighetsskatten ligger på mellan 0,5% och 1,2% av taxeringsvärdet. Det genomsnittliga värdet för fastighetsägarskatten ligger på 200-1000 Euro per år, men kan vara högre om det gäller dyrare fastigheter.

Finner du inte svaret på din fråga?

Vill du bli kontaktad?

Vill du bli kontaktad av Advokatfirman Nordgren? Ange ditt ärende så noggrant du kan i formuläret så återkopplar vi så snart vi får möjlighet.

Vikten av en spansktalande advokat när du göra en fastighetsaffär i Spanien

Att köpa eller sälja en fastighet i Spanien är en spännande men komplex process som kan vara fylld av juridiska utmaningar. För att säkerställa en smidig och framgångsrik fastighetsaffär är det av yttersta vikt att anlita en erfaren spansktalande advokat med expertis inom fastighetsrätt. Här är några viktiga skäl till varför du bör överväga att samarbeta med en kvalificerad advokat för din fastighetsaffär i Spanien.

1. Språkkompetens och kulturell förståelse

En spansktalande advokat har en fördel när det gäller att kommunicera med alla inblandade parter, inklusive säljare, fastighetsmäklare, notarius publicus och myndigheter. Att ha en professionell som är flytande i spanska språket och förstår den lokala kulturen minskar risken för missförstånd och felaktigheter under processen.

2. Djupgående kunskap om spansk fastighetsrätt

Fastighetslagstiftningen i Spanien kan vara komplicerad och skiljer sig ofta från lagstiftningen i andra länder. En erfaren spansktalande advokat har den nödvändiga expertisen och erfarenheten för att hantera alla aspekter av fastighetsrätten, inklusive titelundersökningar, avtalsgranskning och skattefrågor.

3. Juridisk representation och förhandling

En skicklig advokat fungerar som din juridiska representant och arbetar för att skydda dina intressen under förhandlingarna. De kan också hjälpa till med att förhandla om villkoren för fastighetsköpet och säkerställa att du får bästa möjliga avtal.

4. Due diligence och riskhantering

En viktig del av fastighetsaffären är att genomföra en noggrann due diligence för att identifiera eventuella juridiska hinder eller risker. En erfaren spansktalande advokat har kunskapen att utföra dessa undersökningar noggrant och säkerställa att det inte finns några dolda problem med fastigheten.

5. Handledning genom hela köpprocessen

En kompetent advokat vägleder dig genom hela köpprocessen, från det inledande budet till avslutningen vid notariens kontor. De hjälper till med att förstå och uppfylla alla juridiska krav och formaliteter för att säkerställa en framgångsrik fastighetsaffär.

Sammanfattningsvis är det avgörande att anlita en erfaren och spansktalande advokat när du köper eller säljer en fastighet i Spanien. Språkkompetens, förståelse ihop med specialistkunskap inom fastighetsrätt och förmåga att navigera genom den komplexa processen kommer att säkerställa att din fastighetsaffär genomförs smidigt och utan juridiska komplikationer.

Så var smart och välj en kvalificerad spansktalande advokat för att göra din fastighetsdröm i Spanien till verklighet!

Web design by studio isla